Opnå energibesparelse ved skift til varmepumpe

I erhvervslivet tæller hver en krone for virksomhedens bundlinje, og et af de ofte oversete områder, hvor du kan spare penge, er energioptimering ved hjælp af en varmepumpe. Tiltaget bidrager til betydelige energibesparelser, hvilket på sigt giver økonomisk gevinst.

 

Herunder uddyber vi, hvor mange penge du kan spare på forskellige varmepumper, og hvilken løsning du bør starte med. Vi kommer ind på tilbagebetalingstiden på de forskellige tiltag og gør dig klogere på, om investering i en varmepumpe kan betale sig økonomisk såvel som miljømæssigt.

Oversigt over varmepumper

Nedenfor har vi skrevet en guide til tre forskellige typer varmepumper, deres omtrentlige pris og tilbagebetalingstid, så du kan blive klogere på, om energibesparelserne er en investering værd.

Den præcise pris på en varmepumpe afhænger af:

  • Bygningens størrelse
  • Typen af varmepumpe
  • Leverandøren
  • Radiatorernes og/eller gulvvarmesystemets effekt
  • Kompleksiteten af installationen
  • Om varmepumpen skal kombineres med øvrige kilder
  • Du er velkommen til at kontakte Dansk HVAC for at få et overslag over prisen på en varmepumpe, der dækker din virksomheds behov.

 

Luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe udnytter energien i luften til at opvarme bygningens vand til gulvvarme, radiatorer eller varmtvandsbeholder. Den er både energieffektiv og miljøvenlig, hvilket gør den til et godt alternativ til traditionelle varmekilder.

Installation: Varmepumpen er typisk billig at installere og har lavt vedligehold. Husk dog, at en varmepumpe skal have eftersyn en gang hvert år.

Pris: Varmepumpen er billigere i drift end både el og olievarme. Faktisk kan du spare helt op til 50% på din varmeregning afhængig af forbrug. Prisen ligger som regel mellem 100.000-130.000 inklusiv montering.

Tilbagebetalingstid: En luft til vand-varmepumpe har en levetid på ca. 12-15 år og holder ofte længere end det. De fleste virksomheder har tilbagebetalt omkostningerne ved køb og installation i løbet af 6-10 år.

 

Luft til luft-varmepumpe

Denne type varmepumpe udnytter energien i luften udenfor til at blæse varm luft ind i en bygning. Den består af en udedel, som monteres på væggen udenfor, og en indedel, som monteres indenfor.

Installation: Luft til luft-varmepumpen er billigere at installere end de to andre varmepumper og egner sig bedst til sammenhængende rum i mindre bygninger. Til gengæld giver den ikke lige så store energibesparelser.

Pris: Prisen for en luft til luft-varmepumpe samt installation varierer som regel fra 45.000-60.000. 

Tilbagebetalingstid: De fleste virksomheder har tilbagebetalt omkostningerne på 4-6 år gennem besparelser på varmeregningen.

 

Jordvarmepumpe

Jordvarmepumpen udnytter solenergien, der er lagret i jorden, til at give varm luft og/eller varmt vand. Den kan holde en stabil temperatur i løbet af året, fordi jorden indeholder varme selv i vinterhalvåret.

Installation: Varmepumpen er både dyrere og mere omfattende at installere end de to andre varmepumper, fordi det er nødvendigt at grave i jorden for at installere varmeslangerne.

Pris: En jordvarmepumpe kan koste mellem 180.000-300.000 kr. inklusiv montering.

Tilbagebetalingstid: Med den dyrere pris kan det tage op til 10-20 år at tilbagebetale jordvarmepumpen. Til gengæld kan du med en jordvarmepumpe opnå den største energibesparelse. Derudover er den ofte med til at forhøje bygningens værdi.

  

Hvilken løsning bør du starte med?

Du kan med fordel anskaffe en luft til luft-varmepumpe, hvis:

  • budgettet ikke er så stort
  • du ønsker et mere miljøvenligt alternativ til elvarme, olie eller naturgas
  • du har et lavt energiforbrug og primært skal forsyne et enkelt rum
  • du ikke har behov for at varme brugsvand
  • din bygning ikke har indlagt varmerør eller installeret radiatorer eller gulvvarme
  • du ønsker et anlæg, som også kan forsyne et rum med kold luft

En luft til vand-varmepumpe kan være et bedre alternativ, hvis du:

  • har et større budget
  • skal opvarme en bygning med mange rum
  • ønsker en mere miljøvenlig løsning
  • gerne vil opnå større energibesparelser
  • vil opvarme brugsvand
  • har spildvarme fra processer – en varmeveksler kan bruge spildevandet i varmepumpen med god virkningsgrad.

Jordvarmepumpen kan være en mulighed for din virksomhed, hvis du:

  • har et stort budget
  • har en virksomhed beliggende ved natur, hvor der er plads til anlæggets slanger
  • har et lavt energiforbrug, men ønsker at opnå de største besparelser
  • alligevel står overfor nyt erhvervsbyggeri

 

FAQ

Hvad er tilbagebetalingstiden på en varmepumpe for virksomheder?

Tilbagebetalingstiden for en varmepumpe afhænger af type, størrelse, installationsomkostninger og de resulterende energibesparelser. Du er velkommen til at kontakte os for et præcist estimat.

 


Hvordan vælger jeg den rette type varmepumpe til min virksomhed?

Valget af varmepumpe afhænger af virksomhedens størrelse, energiforbrug, budget og bygningsstruktur. En luft til luft-varmepumpe er ideel til mindre virksomheder med enkle opvarmningsbehov, mens en luft til vand- eller jordvarmepumpe kan være mere egnet til større virksomheder med varierede opvarmningskrav.

 


Hvorfor bør min virksomhed overveje at investere i en varmepumpe?

Varmepumper bidrager til betydelige energibesparelser, hvilket reducerer driftsomkostningerne på lang sigt. Derudover hjælper de med at mindske virksomhedens miljømæssige fodaftryk ved at nedbringe CO2-udledningen.

Dansk HVAC Engineering A/S

Lunagervej 3

2650 Hvidovre

CVR: 30509978

Dansk HVAC Engineering A/S er en faglig teknisk velfunderet teknikentreprenørvirksomhed, etableret i 2003, som både er udførende, projekterende og rådgivende og som ud over at udføre den tekniske implementering af projekter, også lægger stor vægt på projektstyring og anlægsdokumentation.

 

Vi er sikkerhedsgodkendte og HEM godkendte (meget høj klassificering) til forsvaret.
Vi har 24/7 udkald til kritiske IT-installationer, serverrum etc. hos forsvaret. Det er der ikke mange andre firmaer der er. Læs mere om det her.